Odbijanie jest związane z naturalnym zjawiskiem gromadzenia się gazów w przewodzie pokarmowym. W prawidłowo funkcjonującym organizmie znajduje się przeciętnie ok 100-200 ml gazów. Jedząc w pośpiechu duże kęsy, pijąc przez słomkę czy szybko mówiąc, zupełnie nieświadomie, połykamy duże ilości powietrza, a wraz z nim gazy takie jak tlen i azot.

Ponadto we wnętrzu ludzkiego ciała (głównie w jelitach) dochodzi do licznych przemian z udziałem bogatej flory bakteryjnej oraz wydzielanych enzymów, co również skutkuje wytworzeniem gazów – m.in. dwutlenku węgla, wodoru i metanu. Organizm zwykle doskonale radzi sobie z eliminacją tak powstałych gazów poprzez ciągłą wymianę ich cząsteczek między jelitami, a krwią poprzez odbijanie się części zalegającej w żołądku. Zatem obecność gazów w przewodzie pokarmowym jest zupełnie naturalna.

Jak uniknąć odbijania?

  • Unikać spożywania posiłków w pośpiechu.
  • Unikać nadmiernego stresu w trakcie spożywania posiłków oraz nie rozmawiać podczas przełykania kolejnych kęsów.
  • Dokładnie przeżuwać każdy kęs.
  • Unikać żucia gum, ponieważ wraz z żuciem połykamy powietrze.
  • Napoje pić małymi łykami.
  • Unikać napojów gazowanych oraz tych zawierających kofeinę (np.: kawy, napojów energetycznych).
  • Unikać obfitychtłustych posiłków.